Thirty Seconds to Mars Turkey

Welcome to the Unıverse!
Evrene Hoşgeldin!
Merhaba Marslı!
Bizi ziyaret ettiğin için çok Teşekkürler!
Şimdi giriş yada kayıt olarak sitemize katkıda bulunabilir bizimle vakit geçirebilirsin:D

Join the forum, it's quick and easy

Thirty Seconds to Mars Turkey

Welcome to the Unıverse!
Evrene Hoşgeldin!
Merhaba Marslı!
Bizi ziyaret ettiğin için çok Teşekkürler!
Şimdi giriş yada kayıt olarak sitemize katkıda bulunabilir bizimle vakit geçirebilirsin:D

Thirty Seconds to Mars Turkey

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

    Felsefe Akımları

    AzazeL
    AzazeL
    Süper Marslı
    Süper Marslı


    Kadın
    Mesaj Sayısı : 403
    Kayıt Tarihi : 28/08/08
    Yaş : 32
    Nerden : marss we ötesinden:))
    İş Güç : DANS VE MÜZİKK
    Points : 7

    Felsefe Akımları Empty Felsefe Akımları

    Mesaj tarafından AzazeL Cuma Ara. 26, 2008 11:06 pm

    Analitik Felsefe Akımı Nedir?

    Analitik felsefe akımı, 1900'lü yılların geleneksel düşünce sistemlerini eleştirerek kurulan ve felsefesini bu yönde geliştiren bir felsefe okuludur.

    Bu akım, analitik felsefe dışında; Analiz, Oxford Felsefesi ve Cambridge Analiz Okulu gibi adlarla da anılmaktadır.

    Analitik Felsefe Akımının Kurucuları ve Üyeleri
    Analitik felsefenin kurucuları Cambridge filozofları G.E.Moore ve Bertrand Russell'dir. Bu filozoflar; Gottlob Frege, Ludwig Wittgenstein, Rudolf Carnap, Kurt Gödel, Karl Popper, Hans Reichenbach, Herbert Feigl, Otto Neurath ve Carl Hempel gibi isimlerden etkilenmişlerdir.

    Russell ve Moore'u İngiltere'de C. D. Broad, L. Stebbing, Gilbert Ryle, A. J. Ayer, R. B. Braithwaite, Paul Grice, John Wisdom, R. M. Hare, J. L. Austin, P. F. Strawson, William Kneale, G. E. M. Anscombe ve Peter Geach; Amerika'da ise Max Black, Ernest Nagel, C. L. Stevenson, Norman Malcolm, W. V. Quine, Wilfrid Sellars ve Nelson Goodman Avustralya'da A. N. Prior, John Passmore ve J. J. C. Smart takip etmişlerdir.

    Analitik Felsefe Anlayışı
    Analitik felsefe Hegel kökenli "Mutlak Gerçeklik" kavramı ve idealist sentezine karşı bir reaksiyonu temsil eder. İdealist felsefede; gerçeğin görünüşlerden büsbütün bağımsız olduğu ve felsefenin de bu bağımsız alanla ilgilendiği kabul edilmekteydi. Analitik felsefede ise felsefenin işlevinin duyularımızdan bağımsız olduğu varsayılan veya inanılan alanla ilgili spekülasyon yapmak değil, bilgi dediğimiz şeyin hangi anlamda bir bilgi olduğunu lingüistik araştırmalarla analiz etmek ve felsefeden entelektüel kargaşa veya yanlış anlama gelen ve hatta yanlış sorulan soruları ayıklamak olduğunu kabul edilmektedir.

    Analitik Felsefe Hakkında Ek Bilgiler
    Analitik felsefe pozitivizmin 20. yüzyılda çağdaş bir görünüm almış şeklidir. Neo-pozitivizm ya da mantıkçı pozitivizm olarak da bilinen bu anlayışa göre felsefenin asıl uğraş alanı dildir.

    Bu yaklaşıma göre felsefe; varlık, değer ve tanrı üstüne doğruluğu test edilemeyen öğretiler öne sürmemelidir. Felsefenin görevi dildeki kavramları çözümlemektir. Bu felsefe anlayışına göre bilime dayanan bilgi doğru bilgidir. Bir bilginin doğru olup olmadığını anlamak için de bilginin analizi gerekir. Bu amaçla bilimin kullandığı önermelerin kuruluşu ve yapısı incelenir. Bu da dil analizidir.

    Analitik felsefeye göre felsefede ortaya çıkan sorunlardan birisi bulanık mantıksal çıkarımlar; diğeri değişik anlamları olan sözcüklerin bir birine karıştırılmasıdır. Bu nedenlerden kaynaklanan sorunları çözmek için de bulanık mantıksal çıkarımlar yerine açık-seçik mantıksal çıkarımlar oluşturmak ve tek anlamlı sözcüklerden oluşan yapay bir dil sistemini kurmak gerekir.

    Bu akımın başlıca temsilcileri; Ludwig Witgenstein, Moritz Schlick, Rudolf Carnap ve Hans Reichenbach’tır.

      Similar topics

      -

      Forum Saati Paz Mayıs 12, 2024 3:28 pm